Title A Service-Oriented Architecture for Optimal Service Selection and Positioning in Extremely Large Crowds
الباحث الرئيس محمد عبدالرؤوف عابدين
التخصص: علوم الحاسب
التخصص الدقيق: crowdsourcing - algorithms
المستخلص: مشكلة إدارة الحشود الكبيرة لها جوانب عديدة وقد تم الإبلاغ عنها في الأدبيات. أحد هذه الجوانب هو توزيع الإمدادات مثل الغذاء والماء خاصة عندما تكون المنطقة المستهدفة مكتظة. تتمثل بعض التحديات في تخطيط مواقع مراكز الإمداد بالغذاء والمياه بطريقة تحقق وظائف موضوعية متعددة مثل نوع الطعام وأقصر مسافة للعملاء. ومن الأمثلة العملية على هذه المشكلة توزيع الطعام وعربة الطعام في منطقة الشرق الأوسط (المعروفة أيضًا باسم مدينة الخيمة ، في المملكة العربية السعودية) خلال موسم الحج السنوي. في هذا العمل ، نقترح هندسة معمارية موجهة للخدمات (SOA) لخدمات تحديد المواقع في منطقة الشرق الأوسط وشمال إفريقيا (مكة - المملكة العربية السعودية) التي تغطي مساحة تقارب 20 كيلومترًا مربعًا خلال موسم الحج. تقترح البنية اختيارًا مثاليًا للخدمة بالإضافة إلى خوارزمية لتحديد موقع عربة الطعام المتنقلة استنادًا إلى ملفات تعريف العميل المحددة مسبقًا لتحقيق وظائف موضوعية متعددة للعملاء بالإضافة إلى مزودي الخدمة. بعض هذه الوظائف الموضوعية هي أقل وقت انتظار ليتم تقديمه ، وأقصر مسافة للخدمة ، وأقل تكلفة ، وأقصى ربح لمزود الخدمة.
Abstract: The problem of managing large crowds has many aspects and has been reported in the literature. One of these aspects is the distribution of supplies such as food and water in especially when the targeted region is overcrowded. Some of the challenges is to plan the locations of food and water supply centres in such a way to achieve multiple objective functions such as the type of food and the shortest distance to customer. A practical example of this problem is the food distribution and food cart location in the region of Mena (also known as Tent City, in Saudi Arabia) during the yearly pilgrimage season. In this work, we propose a Service Oriented Architecture (SOA) for positioning services in the region of Mena (Mecca – Saudi Arabia) that covers an area of approximately 20 square kilometres during the pilgrimage season. The architecture proposes an optimal service selection as well as a mobile food cart positioning algorithm based on client pre-set profiles to achieve multiple objective functions for the clients as well as the service providers. Some of these objective functions are the least waiting time to be served, the shortest distance to service, the lowest cost, and the maximum profit for the service provider.