دراسة جودة مياه الشرب في كل من شبكات امداد المياه المنزلية وزجاجات المياه المعبئة (فى المدينه المنوره)
Title Water quality index analysis for portable and bottled waters
الباحث الرئيس عبدالقادر توفيق احمد عبدالله
التخصص: الهندسة المدنية
التخصص الدقيق: الهندسه البيئيه
المستخلص: المصادر الرئيسية لمياه الشرب في المدينة المنورة تكون هي المياه المتاحة عبر شبكات امداد مياه الشرب المنزلية وايضا عبر زجاجات المياه المعبئة. شبكات امداد مياه الشرب تكون الغالبية منها من معالجة مياه البحر المالحة والباقي من المياه الجوفية وبعض مياه الامطار المحدودة. الغالبية من ابناء المدينة والمملكة العربية السعودية في هذه الايام لا يشربون مياه الصنبور مباشرة. البعض يفضلون معالجتها عبر فلاتر المياه المنزلية ولكن هذه الفلاتر لها كثير من العيوب وتغير من خصائص مياه الشرب. البعض الاخر يفضلون الشرب من زجاجات المياه والتي تكون اصلا معبئة من معالجة مياه الصنبور او من مياه بعض الينابيع الطبيعة. زجاجات المياه المعبئة تكون من البلاستيك والتي مع تخزينها لفترة من الزمن قد تنتقل بعض المواد الضارة من المواد البلاستيكية لمياه الشرب بدخلها. هذا البرنامج البحثي يهدف الي تقييم درجة جودة مياه الشرب لهذين المصدريين لكل انحاء المدينة المنورة من خلال مجموعة من التجارب المعملية والتي تشمل تحاليل كيمائية وبيولوجية وفزيائية. التجارب المعملية سوف تشمل دراسة تأثير الحاويات البلاستكية واستخدام الفلاتر واعادة تبريد المياه عدة مرات علي جودة مياه الشرب.
Abstract: This research work aimed to investigate the degree of quality of tap and bottled waters available in
Al-Madinah city through an experimental program comprising chemical, physical and biological tests.
The study included examining the quality of the water supply network components such as taps,
underground storage tanks and feeding pipes of the network. Filtration influence on the tap water
was investigated by testing different water samples before and after the filtration process at different
locations. The experiments also examined various bottled water brands sold in Al-Madinah.
In addition, the impact of using the dispenser on the water quality of large bottled waters was
studied. The water quality of two types of waters was compared by estimating water quality index
(WQI). Results of this study revealed that the overall quality of the tap water is within standard values;
however, deterioration occurs for the water through its journey in the water supply system. Results
revealed that hardness and fluoride concentrations in bottled waters exhibited high values close to
or more than allowable values of the standards. Furthermore, results confirmed that using the filter
and dispenser decreased the water quality degree in the long run. Bottled waters showed a higher
grade of WQI than tap water.
الحالة: محكم ومنشور
جهة التحكيم: The Journal of Water Supply: Research and Technology - AQUA